tisdag 28 oktober 2008

Tomatketchup!


Så roligt att jag fick så många positiva kommentarer på min egentillverkade "tomatketchup". Jag tycker själv att den blev god, kanske inte exakt likt "köpe"ketchup mer som en kryddstark tomatsås. Användbar till mycket och ganska lätt att göra faktiskt. Tomaterna är tyvärr inte odlade av mig. Jag slutade med det för några år sedan när jag märkte att de tog alldeles för stor plats i växthuset och skörden stod inte i proportion till arbetet. Vi har däremot en bra odlare inte långt borta, Vikentomater och där köper jag en hel låda för 50:- . Det kan vara olika sorter eftersom han odlar ca 35 sorter. Det blir riktigt spännande för smaker och färger skiftar. Jag har även gjort kryddstark tomatmarmelad och det blev också jättelyckat. Om det kan du läsa här.



Receptet på tomatketchupen är en egen korsning av två olika recept, det ena hittade jag hos Jamie Oliver i hans bok At home with Jamie (härlig bok!) och det andra hos Monika Ahlberg Min mat (också en härligt användbar bok).


Så här gjorde jag:


1 ½ - 2kg tomater
2 röda lökar
6 vitlöksklyftor
½ msk örtsalt
4 kryddnejlikor
10 svartpepparkorn
3 lagerblad
2-3 dl god vinäger, gärna balsamvinäger (smaka av)
1 dl strösocker (smaka dig fram)
1 tsk cayennpeppar eller lite chiliflakes (beror på hur stark man vill ha den)
2 tsk paprikapulver
1 dl tomatpuré

Dela tomaterna i mindre bitar. Finhacka löken och stöt pepparkornen i en
mortel. Blanda ihop tomat, lök, vitlök, örtsalt, kryddnejlikor, peppar, lagerblad, tomatpuré och vinäger i en gryta. Låt småkoka i ca. 1 tim tills massan kokat ihop. Rör om då och då.
Tillsätt övriga ingredienser och rör om tills sockret löst sig. Smaka av. Det är viktigt att balansen är rätt mellan det starka och det söt/syrliga. Tillsätt ev. mer örtsalt och chili/cayennepeppar.
Man kan låta såsen vara som den är eller hälla den genom en sil för att få den helt slät. Jag har även provat på att mixa den med en mixerstav och då blir den halvslät. Det blev bra vilket som. Det beror på hur man vill ha det. Jag kokade även såsen lite längre för att få den mustigare.
Man kan även krydda den med basilika torkad eller färsk eller vad man nu tycker om för kryddor.
Häll såsen på en väl rengjord flaska och förvara den i kylen. Jag frös in en del för att ta fram efterhand.


Hösthälsningar från mitt kök!!

söndag 26 oktober 2008

Vinter kalas!

Jag känner att jag måste göra lite "reklam" för denna underbara bok. Jag köpte den förra året då den var nyutkommen. Jag hade den framme och läste den mest varje dag. Den handlar om vintermat och mycket om julen och dess fester. Nu är Hannu Sarenström lite av en "husgud" för mig. Ha ni inte sett den så gå in i bokhandeln eller på biblioteket och titta på den och du kommer att bli fast, jag lovar.



Anledningen till att jag jag tog fram den redan nu var att jag köpte färsk grönkål och nyuppgrävda jordärtskockor på en gårdsbutik och blev så nyfiken på om Hannu hade något förslag på vad man gör med dem. Jag spårade ut meddetsamma och drömde mig bort i hans underbara texter, recept och bilder.

När jag ändå rörde runt i köket, vilket jag faktiskt gärna gör så bakade jag några Formbröd med valnötter och det blev gott om inte märkvärdigt. Det får bli som omväxling till "köpebrödet". Här kommer receptet:


Formbröd med valnötter

50 gr jäst
6 ½ dl fingervarmt vatten
50 gr smör eller margarin rumsvarmt
2 tsk salt
1 dl grovt hackade valnötter
1 kg (ca. 1,7 l) Vetemjöl Special med fullkorn

Smula ner jästen i bunken, tillsätt vattnet och rör om. Klicka i fettet och tillsätt salt
Häll mjölet luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Tillsätt mjölet men spar 1 dl till utbakningen
Arbeta degen kraftigt, 6 min med maskin eller 10 min för hand tills degen känns smidig
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek ca. 30 min
Arbeta ner degen och knåda den lätt på mjölat bakbord
Dela den i 3 delar. Forma dem till limpor och lägg i smorda 1 ½ l formar
Jäs under duk i ca 40 min. Sätt ugnen på 225 °C
Pensla brödet med vatten och strö ev lite mjöl över. Gör några snitt med en vass kniv. Man kan även strö över lite flingsalt.
Grädda i nedre delen av ugnen, 25-30 min. Ta ut brödet ur formarna och låt kallna på ett galler under bakduk.


Avnjöts sedan med brieost och marmelad till teet.

På tal om det ena och det andra så fick jag nu idag en rejäl hjortstek av min snälla granne, så nu gäller det att dyka ner i kokböckerna. Det har jag aldrig tillagat tidigare. Alla förslag mottages med tacksamhet.


Ha en fortsatt skön höst.

söndag 12 oktober 2008

Kycklinggryta Cacciatora

"Cacciatore" som betyder jägarfruns gryta. Den kommer ursprungligen från mellersta Italien och naturligtvis finns det lika många variationerpå den som det finns jägarfruar. Jag hittade receptet i min favorittidning Lantliv och kunde naturligtvis inte låta bli att pröva på att laga den. Vi blev inte besvikna för den blev jättegod.



Recept:

1 majskyckling (ca 1,5 kg)

Marinad:
4 lagerblad
1 dl färska rosmarinblad
3 hackade vitlöksklyftor
½ flaska rödvin

Havssalt och nymalen svartpeppar
1 dl vetemjöl
olivolja
2 hackade vitlöksklyftor
150 g hackad pancetta (eller rökt sidfläsk)
2 burkar hela tomater (jag använde körsbärstomater)
1 dl svarta oliver

Stycka kycklingen i 8-10 delar och lägg i en plastpåse eller bunke och blanda med marinaden. Låt marinera minst 4 tim eller mer. Jag lät den ligga i kylen över natten.

Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp och torka av kycklingdelarna och spara marinaden. Vänd delarna i saltat och pepprat vetemjöl. Skaka av överflödigt mjöl.

Bryn kycklingen i olivolja i omgångar och lägg över i en ugnsfast form. Lägg i vitlök och pancetta i pannan och fräs några minuter. Tillsätt marinaden, tomaterna och oliver och koka upp. Häll såsen över kycklingen och täck med folie.

Stek mitt i ugnen i ca 1 tim. Ta av folien och fortsätt att steka i 30 min. Skumma bort den olja som flutit upp till ytan. Smaka av med salt och peppar.

Jag använde ett rött vin Chakana Malbec Shiraz 2007 Mendoza Argentina (nr 6554) både i grytan och att dricka till.

söndag 5 oktober 2008

Karins äppelkaka



Karins äppelkaka


125 g smält smör
1½ dl socker
2 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver

Rör ihop allt i smöret och lägg detta över de skivade äppelbitarna i smord form

Grädda 30 min i 200 grader.



Jättelätt att göra och otroligt god!!

Äppelmarmelad från Provence


Marmelad från Provence

5 stora syrliga äpplen (ej för mogna)
250 gr torkade aprikoser
¾ liter vatten
1 liter socker
1 dl skållad och skalad mandel

Skala och kärna ur äpplena och skär dem och aprikoserna i små bitar. Lägg frukten i en kastrull, häll på vatten koka sakta under lock 20-30 min eller tills frukten är mjuk. Tillsätt socker och koka utan lock i 20-30 min. Tillsätt ev. konserveringsmedel. Häll på varma burkar.


Denna gången gjorde jag om receptet och använde syltsocker i stället men då får man väga äpplen, aprikoser och ev. vätska för att få rätt mängd socker. Se på paketet. Det blev bra men en ganska fast marmelad.

fredag 3 oktober 2008

Lusthusets goa Kanelbullar



Kanelbullar

50 gr margarin
5 dl mjölk (lätt- mellan- eller vanlig)
50 gr jäst (för söta degar)
1 ½ dl socker
2 tsk kardemumma (malen eller mortlad)
1 krm salt
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
Smör
Farinsocker
Kanel
(russin, hackade valnötter, äppelbitar, eller vad du känner för)

Till pensling: 1 ägg

Gör så här:
Smält smöret. Häll i den malda kardemumman och sedan mjölken och värm till 37 grader. Eftersom jag inte vill ha hårda kardemummakärnor i bullarna utan bara smaken så silar jag degvätskan innan jag häller den över den smulade jästen. Häll i sockret, saltet och mjölet och knåda till en smidig deg.
Låt jäsa i ca 40 min.

Ta upp den och baka ut den till valfria bullar. Jag brukar göra ca 30 st så blir de lagom stora, för små bullar är inte roligt utan det skall vara något att bita i. Låt jäsa igen i ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg.
Jag brukar strö över hackade nötter (mandel, valnötter eller pekannötter) och råsocker. Det blir knastrigt och gott

Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bullarna gyllenbruna i ca 10 min. Låt svalna på galler under
en duk.


Hoppas att det smakar!!