måndag 28 juni 2010

Bullar och marmelad i gröngräset.......

....eller som här i växthuset. Goda dinkelbullar och hemmagjord rabarbermarmelad med ingefära...kan det passa?


Dinkelfrallor ca 16 st
Receptet kommer ifrån Karin och hennes trevliga blogg som du hittar här.

50 g jäst
4 dl ljummet vatten 37°
250 gram keso (gärna ekologisk)
4 msk smör & rapsolja
2 tsk salt
2 msk brödsirap
5 dl dinkel fullkornsmjöl
6-7 dl vetemjöl special
2 dl pumpakärnor

1. Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt keso, smör & rapsolja, salt, sirap och det mesta utav mjölet.
2. Arbeta ihop till en smidig deg, ca 10 minuter. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 225°. Forma degen till en rulle på mjölat bakbord. Skär den i 16 bitar. ( Det blir ganska stora bullar så man kan ju göra fler) Doppa ena snittytan i pumpakärnor (eller solrosfrön).
4. Lägg dem på bakplåtspapper på plåtar och låt jäsa ca 30 minuter.
5. Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter. Låt bröden svalna på galler.

Till detta kan man med fördel ha Veronicas rabarbermarmelad med ingefära

Till marmeladen behöver du följande

1. ca 1 kg rabarber i skivor blandas med rivet skal + saft av 1 apelsin och 1 citron samt hälften av sockret och låt stå över natt i bunke med plastfilm över

2. Dagen efter häller du blandningen i en gryta och låter det koka i ca 20 min varefter du rör ner resten av sockret och låter det koka upp och koka häftigt utan lock i 15-20 min.

ca 1 kg socker behöver man totalt (jag brukar använda syltsocker eller hälften av varje)

Till sist rör du ner 1 msk mald ingefära som du först blandat med lite färdig marmelad och nu är det färdigt att fylla på burkar.

Det blir riktigt mumsigt gott alltihop vill jag lova!



Idag är det nästan för varmt för bakning och då får man pyssla lite extra med växterna så de inte svimmar i värmen (som kom så plötsligt).

Här är tre nyförvärvade kryddor som jag inte sett förut. Det är "Tagetesdragon", Basilicum 'Magic white' med vit blomma och vitspräcklig äppelmynta. Myntan får jag nog hålla i kruka för det vet man ju hur det går om man släpper den lös i rabatten. Spännande med nya smaker.



I växthuset blommar min frösådda körsbärstomat "Chocolate Cherry". Jag skall rapportera om det blir några tomater och hur dom ser ut. Hoppas nu på en skön sommarkväll för alla!